Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Blog / Sajtóközlemény / MINDEN 10. GYERMEK LAKTÓZÉRZÉKENY MAGYARORSZÁGON

MINDEN 10. GYERMEK LAKTÓZÉRZÉKENY MAGYARORSZÁGON

MINDEN 10. GYERMEK LAKTÓZÉRZÉKENY MAGYARORSZÁGON információk

Minden 10. gyermek laktózérzékeny Magyarországon
A Naszálytej Zrt. és a Tetra Pak adatai szerint kevesebb laktózmentes tejet fogyasztunk a nemzetközi átlagnál
 
Budapest, 2014. december 9.: Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység, vagyis ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő a problémával találkozva kiiktatja a tejet a gyermek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrás is elvész. A Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy laktózmentes tejtermékekkel karácsonykor sem kell külön főzni a laktózérzékeny családtagoknak, hiszen azokat a problémával nem érintettek is biztonsággal fogyaszthatják.
 
 
A gyermekkori tejcukor érzékenység tünetei

Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.
 
A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim, ezért tejtermék fogyasztása után kb. 1 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet.
 
A laktózérzékenységnek három típusa van. A genetikai előfordulás lehet egy veleszületett, az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot csecsemőknél, ez azonban igen ritka eset, évente maximum 1 baba születik ilyen problémával. Az elsődleges, szintén öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat. Másodlagos laktázhiánynak nevezzük a szerzett, más betegség, gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után kialakult problémát, amelyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz. 
 
„A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, ami a tejfehérjére adott allergiás reakció, utóbbi fennállásakor ugyanis minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémát” – mondta Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológai Osztályának vezetője, hozzátéve – „Erre azonban ma már van megoldás, hiszen a tünetek jelentkezése anélkül is elkerülhető, hogy a gyerekek étrendjéből elhagynánk a legfontosabb kalciumforrást.”
 
 

A tej nem csak a csontokat védi

Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió magyar is hozzájuthat a tejhez, mely rendkívül fontos tápanyagforrás nem csak a gyerekek, de a felnőttek részére is.
 
„Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.A tejzsírok omega-6 és omega-3 zsírsavakat, valamint több, nagy fontosságú zsírban oldódó vitamint tartalmaznak, így a tej növekedést serkentő, bőrregeneráló,  vérképződést segítő, antioxidáns hatású is – mondta a gasztroenterológus.


Egyen együtt a család

A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban külön ételeket főznek számára. Az azonban, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet. A külön főzés pedig nem csak a mindennapokban, de olyan zsúfolt időszakban, mint a karácsony, komoly nehézséget okozhat. Laktózmentes tejtermékekkel viszont egyszerre főzhetünk az egész családnak.


A laktózmentes tej nem kevesebb, hanem több

Magyarországon elsőként a váci Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, amelynek 100 grammjában 0,1 grammnál is kisebb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé.
 
„Nagyon elterjedt és érthető tévhit, hogy a laktózmentes tejből valamit kivonnak, pedig ennek éppen az ellenkezője történik. A laktózmentes Magic Milk tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – hozzáadjuk a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor lebontása ezáltal már a termékben megtörténik, így a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszermondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója. „Az enzimes hidrolízis folyamat során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet” – tette hozzá a szakember.
 
 

Itthon kevesebb tejet isznak a laktózérzékenyek

A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan érzékenyek a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukorra érzékenyek száma.
 
Magyarországon a laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.

 
A sajtóanyagért köszönet a Premier Kommunikacios Iroda csapatának


Fizetett hirdetés

Még több Blog Városom.hu-n

Fókuszban a damaszkuszi rózsás natúrkozmetikumok

A rózsa és a testápolás kapcsolata a legtöbbünk fejében az illatosítás valamilyen formáját jele...

A környezetbarát az új trend: megújult a Sante natúrkozmetikai termékcsalád!

Néhány különleges termékinnovációval és lendületes, új arculattal rukkolt elő a Sante natúrkozm...

Természetes szupererő? - Ime 5 kihagyhatatlan superfood!

Nyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melye...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 17

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...
Budapest

Már 17

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro...
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Megosztom



Blog kereső Városom.hu

    

Partnereink




Facebook