Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Blog / Sajtóközlemény / Megjelent a Dining Guide Étteremkalauz 2014

Megjelent a Dining Guide Étteremkalauz 2014

Megjelent a Dining Guide Étteremkalauz 2014 információk

Megjelent Magyarország legnagyobb példányszámú és legátfogóbb  gasztronómiai kiadványa

 
A Dining Guide szerint egy ilyen lista létrehozása nem egyszerűen élvezeti tevékenység, fogyasztóvédelmi missziót is szeretnének betölteni
 
A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2014, amellett, hogy részletesen bemutatja hazánk legjobb 100 éttermét, a legszélesebb éttermi adatbázis lesz, hiszen még további 850 étteremmel kapcsolatban tartalmazza a legfontosabb információkat. A Dining Guide kritikusai szerint hazánk három legjobb étterme sorrendben az Onyx, a Costes és a ZONA. A kiadvány további érdekessége, hogy egy komoly street food melléklettel is kiegészült, hiszen a Dining Guide áll szervezőként a június 7-e és 9-e között a Főzdefeszttel egyidőben és egy helyszínen megrendezésre kerülő Street Food Show mögött is. A kalauzból kiderül, melyik a legjobb kínai étterem, hol csodás a görög gyros vagy a pho leves, listáz a kalauz top gastropubukat, reggelizőhelyeket, levesbárokat és kávézókat, és persze a hamburger, valamint pizza kategóriát sem felejtették ki a street food rangsorolásokból. A Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz 2014 végül 15.000 példányban jelent meg, és a legnagyobb könyvesboltokban és benzinkutaknál is terjesztik.
 
Természetesen nem a Dining Guide listája az egyetlen, mely Magyarország éttermeit igyekszik valamilyen szempontrendszer alapján értékelni. Vajda Péter, a Dining Guide főszerkesztője szerint ez a lista leginkább abban más, hogy a vizsgált éttermeket számos alkalommal látogatták és ennek alapján, vagyis több tapasztalat összegzéseként értékeltek. Tehát nem a konyha egyszeri teljesítményét vették alapul. Így amíg más kiadványok általában egyszeri étkezések konkrét tételeit elemzik, ez a lista az adott hely stílusát, gasztronómiai profilját fogalmazza meg: „Ellentmondásosnak és kevésbé informatívnak tartjuk, hogy egyszeri étkezési alkalom során tapasztaltakat tegyünk be egy évkönyvbe, amit jószerivel egy évig is használhat a fogyasztó. Igyekszünk a pozitívumokat hangsúlyozni, mondhatni, inkább a félig tele pohár felől közelítünk, mintsem a félig üres pohár felől.”
 
Hogy hogyan lehet összehasonlítani egy vidéki éttermet és egy fővárosi Michelin csillagot? Vajda Péter szerint ebben azért nincsen akkora ellentmondás: „Ha a gasztronómia felől nézzük, akkor csupán a tányérok tartalmát nézzük, és akkor lehetséges rangsorolni hazánk éttermeit, anélkül, hogy megkülönböztetnénk őket. Természetesen egyre inkább az derül ki, hogy vannak egymástól eltérő kategóriák, bár a nemzetközi kalauzok sem veszik figyelembe az eltérő műfajokat, szigorúan a minőség felől közelítenek, hisz az a lényeg. Persze, mint minden kritikai műfaj ez sem teljesen érzelemmentes tevékenység, mindazonáltal a laikus elképzelésekkel szemben ez szakma, és nem szubjektív ízlésbeli kérdés. Megértőnek kell lenni és az értékelésnél az objektív körülményeket is érdemes figyelembe venni, ahogy a szándékot is. Ezzel együtt ez a tevékenység fogyasztóvédelem is, nem csak amolyan élvezeti tevékenység. A legjobb 100 éttermet, valamint további 850 éttermet listáz a kiadvány. Tekinthetjük ezeket kiemelt érdeklődésre érdemes helyeknek, mindazonáltal a közel 850 helyet felsoroló lista figyelemfelkeltő céllal került be a könyvbe.”  
 
A Dining Guide-nak több tesztelője van. Ahhoz, hogy a végén megszülessen a TOP 100-as lista, közel duplaannyi étterembe látogatnak el. Hat-hét tesztelő egész évben folyamatosan járja a helyeket, szempontjaik közel azonosak, de természetesen a regionalitásnak is nagy szerepe van, sőt az értékelésnél a regionális hagyományok élesztgetése akár modern, akár tradicionális formában nagyon fontos számukra.  A helyben termelt alapanyagok használata, ha találkoznak ezzel, plusz pontot jelent az adott hely számára. Vajda Péter szerint sokat változott az elmúlt években a hozzáállás: „Számos vidéki étterem tartja fontosnak, hogy miközben figyelembe veszi a regionális értékeket vigyázó szemüket Párizsra is vetik, vagyis a korszerű gasztronómia aktuális eredményeit is ismerik, megpróbálják helyi viszonyokra adaptálni. Szerencsére sok fiatal járja a világ konyháit is jönnek haza hasznos tapasztalatokkal. Negatívum az, hogy még mindig kevés az igazán igyekvő konyha, keserves az alapanyag ellátás, és a szocialista nagyipari fogyasztási szokások is csak nagyon lassan szívódnak fel. Az étterem nem csak táplálkozási pont, ahol kizárólag az adagok nagysága és kedvező bekerülési ára a döntő, hanem életforma is, kulturális cselekedet is.”
 
Június 7-e és 9-e között a Műegyetem Rakpart szolgál a Főzdefeszt és a Street Food Show helyszínéül. Utóbbi program szervezője a Dining Guide. A street food kategóriáját évek óta figyelemmel kíséri hazánk legmértékadóbb gasztronómiai kiadványa, így a legnépszerűbb street food toplisták is bekertültek a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauzba. Vajda Péter szerint a street food listáknál is ugyanaz az elv vezérli őket: „A street food műfaj igen népszerű. Ez a közvetlen, kötetlen, formalitásoktól mentes étkezés megtestesítője. Most már nálunk is nagy hagyományai vannak és társadalmi kohéziós, integratív műfaj. Nem csak evés, hanem dialógus is.  Viszont attól, hogy a gyors étkezés műfajába sorolják, ami csak a forma, attól még a minőség nagyon fontos. Itt is érvényesek a szabályok miszerint minőségi, válogatott alapanyagokra, és kreativitásra van szükség. Fontos az egészség, a lazaság és a meglepő kombinációk. Sőt, mondhatni, hogy a formálisabb éttermi étkezések és gasztronómia gyökerei rejlenek itt. Ezért is fontos ápolni, ismerni a street food kultúrát. A street food nem a pejoratív értelemben használt fast food.  Az általunk listázott legjobb hamburgerek valódi húsból készülnek. A kézműves hitelesség mindennél fontosabb. Az emberi kéz által érintett, szívből jövő termék és az emberi szellem által kontrollált tevékenység áll szemben a tömeggyártásban racionalizált antihumánus hanyatlással.”
 

Sajtóanyag: Arteregó PR


Fizetett hirdetés

Még több Blog Városom.hu-n

Fókuszban a damaszkuszi rózsás natúrkozmetikumok

A rózsa és a testápolás kapcsolata a legtöbbünk fejében az illatosítás valamilyen formáját jele...

A környezetbarát az új trend: megújult a Sante natúrkozmetikai termékcsalád!

Néhány különleges termékinnovációval és lendületes, új arculattal rukkolt elő a Sante natúrkozm...

Természetes szupererő? - Ime 5 kihagyhatatlan superfood!

Nyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melye...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 17

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...
Budapest

Már 17

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro...
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Megosztom



Blog kereső Városom.hu

    

Partnereink




Facebook