Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Design Hét 2013

Budapest, Több helyszín -

Design Hét információk

Az élhető design

A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft.

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével. A kortárs designt tehát egyszerre jellemzi a high tech és a low tech, az egyedi és a demokratikus jelleg, a magas műszaki tartalom és az esetlegesség – a Design Hét Budapest 2013 pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy látleletet adjon erről a rendkívül izgalmas folyamatról.

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2013-ban Olaszország a Design Hét Budapest díszvendége. Az évről-évre közel háromszáz együttműködő partnerrel megvalósuló és hatvanezer látogatót vonzó eseménysor keretében idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai alkotásokat felvonultató nyitókiállítás a Design Terminál kiállítóterében várja majd a látogatókat, de lesz Nyitott Stúdiók, Vásárlási akció, illetve a design túrák és a gasztro programok sora is folytatódik, míg a rendkívüli népszerűségnek örvendő, felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok köre is tovább bővül. Természetesen idén sem múlhat el az eseménysor sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2013-ban is a programsor keretén belül adják át.
Katt a programok fülre!Keress minket a facebookon is >>>
Szöveg / sajtóanyag: designhet.hu
Adatforrás: designhet.hu
Design Hét 2013 programok
További részletek, letölthető programfüzet >>>Katt a logora a programokért!


Metszéspontok X Crossovers
A Design Hét Budapest 2013 nyitókiállítása a Design Terminálban
 
Budapest, 2013. szeptember 23. … Hol vannak a kortárs design határai? Mi történik, ha a tervezők átlépik ezeket? Miért jó, ha más területek hasznosítják a design sajátos gondolkodásmódját? Hogyan válnak környezetünk tárgyai koruk kérdéseinek, eredményeinek hordozóivá vagy éppen formálóivá? Az idei Design Hét Budapest pénteken, szeptember 27-én a budapesti Design Terminálban nyíló tárlata ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Metszéspontok X Crossovers kiállításon megtekinthető, számos országból válogatott, több mint ötven munka mögötti tervezői csúcsteljesítmények alapja a designerek saját működési területét kiterjesztő kíváncsiság. Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában. Ezek a műfajokon átívelő együttműködések nem csupán a tervezői szerepek, de a tárgyi világgal kialakított viszonyunk változását is leképezik, reflektálva a hálózati kultúra elmúlt évtizedekben tapasztalt fellendülésére és válságaira is. A nyitókiállítás célja – a craft eredeti jelentésének megfelelően – a dolgok működésének megismerése, az emberi környezetet formáló határátlépések láthatóvá tétele.

A kiállítás installációját tervező Minusplus 2002-ben alapított, budapesti székhelyű, építészeti tervezéssel és kutatással foglalkozó iroda; sikeres nemzetközi tervpályázati szerepléseik mellett budapesti belsőépítészeti munkáikról is ismertek. A kiállítás arculata a Hidden Characters grafikai studió munkája, a 2010 óta együtt dolgozó tervező duó hazai és nemzetközi brandek vizuális kialakításával foglalkozik.

A Metszéspontok X Crossovers kiállítás kurátora Szemerey Samu, társkurátora Tornyánszki Éva. Kiemelt együttműködő partnereink: Izrael Állam Nagykövetsége, Budapest, Izraeli Kulturális Intézet, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

 

Design Túrák a főváros rejtett értékeinek a nyomában


Budapest, 2013. szeptember 16. … A design túrák hagyományosan a Design Hét Budapest legnépszerűbb programjai közé tartoznak, ezért a szeptember 27. és október 6. között megrendezésre kerülő fesztivál a saját szervezésben megvalósuló túrák mellett idén felkért néhány ismert és elismert túraszervezőt is, hogy csatlakozzon a jubileumi programokhoz. A magyar, angol és olasz nyelvű túrák között válogatva megtapasztalhatjuk Budapest hihetetlenül sokszínű, izgalmas világát, azt ahogy a mai városlakók igyekeznek megőrizni az évszázados emlékeket, miközben saját arcukra és életmódjukra is formálják városukat.
 

A túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött! 


A Design Hét Budapest díszvendége: Olaszország
 
 
Budapest, 2013. szeptember 11. … A jubileumi Design Hét Budapest a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot köszöntheti a szeptember 27. és október 6. között megrendezésre kerülő fesztivál díszvendégeként. Ma már történelem, hogy a 20. század derekán tehetséges formatervezők és ambiciózus gyártók együttműködésének eredményeként hogyan vált egy életstílus jelképévé az olasz design, és az is közismert, hogy az olasz formatervezés a mai napig olyan példamutató iparág, melyben harmonikusan simul össze művészet, kézművesség és sorozatgyártás, humor és funkció, stílus és kreatív szaktudás.
 
Az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként megvalósuló díszvendégség programjai során számos világhírű olasz márka bemutatásán keresztül ismerkedhet meg a nagyközönség a kortárs itáliai design legnagyobb alakjaival, eredményeivel. A kiállítások, bemutatók, előadások széles körét felvonultató programsor fénypontja a világ egyik legfontosabb design múzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban szeptember 27. és november 24. között megtekinthető, 21 legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlata. Ugyancsak a díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba és tart előadást október 4-én a MOME Auditóriumában a kortárs olasz design egyik meghatározó alakja, Michele De Lucchi építész, formatervező, akinek munkássága napjainkban is iránymutatónak számít.
 
A Design Hét Budapest saját szervezésében valósul meg a Design Terminál emeleti kiállítótermében, szeptember 28. és november 4. között megtekinthető, olasz design lámpákat felvonultató ChiaroScuro kiállítás, ahol a népszerű design klasszikusok mellett kevésbé ismert lámpatestek illusztrálják, milyen sokféle is lehet a fény forrása, hányféle átmenet létezhet világosság (chiaro) és sötétség (scuro) között.
 
Az Olasz Kultúrintézet két grafikával kapcsolatos kiállításnak is otthont ad: a Magyar Plakát Társaság 27 alkotó legfrissebb munkáiból állítja össze a Pizza all’ungherese című tárlatát, míg a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) Nő-vér-vonal című kiállítása hölgyekről szól, akik a design szakma állandó-pillanatnyiságával ünneplik Bruno Munari életművét.
 
Természetesen, a díszvendégség programjaiban részt vesz a hazánkban jelenlévő olasz márkák színe-java is. Az illy Art Collection 2013-as, a kínai Liu Wei által tervezett kollekciója a Mobili Maniában mutatkozik be, de az egykori asztalosműhelyből luxusbútor-gyártóvá vált, 120 éve üzemelő Giorgetti legújabb termékei is a Design Héten debütálnak a Code-Decode Bemutatótermében. A Bank Center kiállítás és előadások keretében, a legnagyobb, utazáshoz kapcsolódó olasz brandek – például a Ferrari és a Ducati – design darabjain keresztül mutatja be a valódi „dolce vita” életérzést, melyhez a Hegyvidék Bevásárlóközpont Maserati Napjainak az olasz luxusmárka autócsodáit és az Ermenegildo Zegna luxus divatmárkával együttműködésben megvalósult egyéb design termékeit felvonultató programjai során is közelebb kerülhetnek az érdeklődők.
 
A belsőépítészetben, a lakberendezésben alapvető fontossággal bír az olasz design, nem véletlen, hogy egy sor budapesti üzlet és stúdió ezen területhez kapcsolódó programmal csatlakozik az olasz díszvendégséghez. A Desidea Max Cityben található üzletében mutatkozik be a mintegy hatvan országban jól ismert Bticino márka, míg a Fonte Bútor a Gervasoni hagyományos és új kollekciójának darabjaiból szemezget, a válogatott gyöngyszemeket Mészáros Dóra divattervező LineaPelle di Milano 1. helyezést nyert egyedi ruháira fűzték fel. A 20. századi olasz design egyik kiemelkedően tehetséges figurájának, Piero Fornasettinek az egyedi világát megjelenítő tapéták a Hephaistos és a Code-Decode szervezésében hazánkban első ízben tekinthetők meg kiállítás formájában. A főváros legújabb designbútor-üzletében, az Interni Budapestben az olasz design legjavával: bútorokkal, kiegészítőkkel, konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A VA Designban a toszkán designról tudhatunk meg többet, de bemutatkozik az Alessi múzeum és a VAM Design Múzeum is, a Solinfo Bemutatóterem pedig Design, Made in Italy című egész napos programja során termékbemutatókkal, kóstolókkal, igazi dolce vita hangulattal várja a látogatókat.
 
Természetesen a mindenki által rajongva kedvelt olasz gasztronómia is képviselteti magát a Design Héten: a Smeg Bemutatóterem Design all’italiana rendezvényén a Konyhagyár Tognana prémium konyhai eszközeinek segítségével főz majd remek olasz falatokat egy vendégséf. A népszerű Fausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek is csatlakoznak a fesztiválhoz: különleges Olasz Design Menüvel várják vendégeiket, akiket a Solinfo jóvoltából a finom design falatokon kívül a Bugatti Gym konyhai eszközkollekciójának egy tagjával is megajándékoznak.


 


Olasz sztárdesigner a jubileumi Design Héten: Michele De Lucchi
 
Budapest, 2013. szeptember 9. … A szeptember 27. és október 6. között zajló Design Hét Budapest a kortárs olasz design egyik meghatározó alakját, Michele De Lucchi építész, formatervezőt látja vendégül, aki az idei olasz díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba.

A sztárdesigner vendég munkássága napjainkban is iránymutatónak számít, aminek egyik legismertebb munkája, az 1987-ben, Giancarlo Fassinával közösen tervezett Tolomeo lámpa is ékes bizonyítéka, hiszen ez mai napig az egyik legnagyobb darabszámban eladott használati tárgy a világon. De Lucchi az elmúlt harminc évben gyakorlatilag az összes elismert designbútor-gyártó számára dolgozott, építészként pedig múzeumépületek sora fűződik a nevéhez: például a Triennale di Milano felújítása, melynek tekintélyes designbútor-gyűjteménye tőle is őriz néhány darabot.

Michele De Lucchi látogatása során – kapcsolódva a fesztivál idei tematikájához – a design, a kézművesség és az ipar összekapcsolódásának szükségességéről tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.) október 4-én, pénteken, 11:30 órai kezdettel. (Angol nyelvű előadás, a részvétel ingyenes.)

A Design Hét Budapest különböző programjain is lehet Michele De Lucchi munkáival találkozni. Többek között a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban megtekinthető, huszonegy legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlatán, vagy a Rio Lámpastúdió De Lucchi világhódító Tolomeo lámpa klasszikusának dedikált kiállításán, valamint a Design Hét Budapest saját szervezésében megvalósuló ChiaroScuro tárlaton a Design Terminál emeleti kiállítótermében.

A Design Hét Budapest az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként köszöntheti idén a fesztivál díszvendégeként a világ egyik design nagyhatalmát, Olaszországot.

 
DESIGN HÉT BUDAPEST 2013: Metszéspontok

A jubileumi Design Hét Budapest fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft. 2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

 
A sajtóanyagért köszönet a Design Hét csapatának!


Fizetett hirdetés

Kapcsolódó

Design Hét

főváros egész területén zajló, a szakmát és a nagyközönséget egyaránt megszólító fesztivál, a D...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 24

Újbudai Mézes Napok - Termelői Mézvásár
Idén is megrendezésre kerül október 24-25.-én az XI. kerületi Allee bevásárlóközpont melletti s...
Budapest

Okt 22

Csabai Kolbászfesztivál -ELMARAD
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely......
Békéscsaba

Okt 31

SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM - Árnyak és fények a Várnegyedben
Október 31-én első alkalommal megrendezésre kerül a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fénye...
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Carlton Hotel Budapest

A Carlton Hotel Budapest a Halászbástya lábánál fekszik, a Várnegyedben, 200 méterre a h...

2 Romantique Apartman Budapest

Romantique Apartman... Nevét a csodás kilátásroól kapta. A hálószobából a kivilágitot...

3 Hello Budapest Apartman

› KÜLDETÉSÜNK: Évről évre viszont szeretnénk látni Önt. Ezt úgy érhetjük el, ha

Látnivalók a közelben

1 Budapest Bábszínház

Minden ember legelső és egyben meghatározó színházi élménye még kisgyermekként a báb...

2 Iparművészeti Múzeum
Az Iparművészeti Múzeum szecessziós épülete

Budapest egyik legforgalmasabb útján az Üllői úton találhatjuk a Magyar Iparművészeti M...

3 Szabadság tér

Budapest talán legszebb tere, az irredenta szobrok egykori helye az 5. kerületi Szabadság t

Shopping a közelben

1 Buda Anno 1993 Kft.

A Krisztina Antikvárium a Déli pályaudvartól két villamosmegállónyira, a Krisztina téri...

2 Budai Mérleg Gyógyszertár

A gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai. A Budai M

3 Legrand

A Le Grand a belváros szívében, a Vörösmarty téren helyezkedik el. Vendégeinket átlagon...

MegosztomProgram, esemény kereső Városom.hu

Partnereink
Facebook