Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Blog / Sajtóközlemény / Mire elég 4 perc? Életet menteni!

Mire elég 4 perc? Életet menteni!

Mire elég 4 perc? Életet menteni! információk


Mire elég 4 perc? Életet menteni!
 

Elsajátítani az újraélesztés módszerét nem több mint 15 perc, és ez segít abban, hogy 4 perc alatt megmenthessük valakinek az életét. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. Csatlakozzunk a TEVAgy a Hős! kampányhoz és merjünk mi is életet menteni!

Gyakran nem is gondolunk bele, hogy milyen sok idő múlik el szinte észrevétlenül. Fényképezünk egyet az okostelefonunkkal, majd szűrőkkel tökéletesítjük, és már el is telt 4 perc. Szörfölünk egyet az interneten, elolvassuk ismerőseink napi morgolódását a közösségi oldalon, és már megint eltelt 4 perc. De 4 perc alatt meg tudjuk etetni a kutyát, a hölgyek kisminkelik magukat, a férfiak pedig átfutják a sporthíreket. 4 percet még gondolkodás nélkül várunk a következő metróra, ha az előző nagyon zsúfolt volt, és 4 percig akár sorba is állunk egy doboz szép eperért a zöldségesnél.

Bár 4 perc a hétköznapokban gyorsan elszalad, krízishelyzetben viszont annál többet számít. Ki hinné, hogy ez a bizonyos 4 perc arra is elég lehet, hogy megmentsük valakinek az életét. Mert sohasem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy erre kell fordítanunk azt a 4x60 másodpercet. Bajba kerülhet közeli vagy távoli hozzátartozónk, de akárhol, akármikor előfordulhat, hogy valakinek a túlélési, gyógyulási esélyei csakis rajtunk múlnak.

Magyarországon vezető halálok a hirtelen szívhalál, ami nem csupán nálunk, hanem az iparilag fejlett országokban is a halálozási statisztikák élén található. A hirtelen keringésleállás következtében minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben. Évente 20-25 000 ember, azaz naponta 70 honfitársunk. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, és mivel az újraélesztésre az első 10 percben van a legnagyobb esély, nem mindegy, hogy van-e valaki a közelben, aki gyorsan tud segíteni, addig is, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Szomorú tény, hogy amíg például Németországban 1000 emberből 973-an tudnak újraéleszteni, addig nálunk ez a szám mindössze 17.

Hogy ne álljunk tétlenül, és merjünk gyorsan lépni, segíteni, ha vészhelyzetbe kerülünk, ez mindannyiunk számára nagyon fontos. Néhány héttel ezelőtt éppen ezért indította útjára a Teva gyógyszercég a TEVAgy a Hős! programját, melynek kitalálói Klupács Péter és Mészáros Zalán többéves mentőtiszti szakmai tapasztalatai alapján dolgoztak ki egy bárki számára könnyen elsajátítható újraélesztési taktikát. Megtanulni ezt elég 15 perc, és nem is kell hozzá más, mint egy labda, amelynek segítségével a helyes pumpálási ütemet mindenki könnyedén elsajátítja.

„Mindenkinek az az első gondolata, hogy azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot. Megint mások a szomszédba rohannak segítségért. Pedig a legjobb, amit tehetünk, ha mi magunk leszünk képesek arra, hogy az első 4 percen belül cselekedjünk. Ekkor gyorsan, határozottan döntve, még laikusként is meg lehet menteni egy ember életét.” – mondja Klupács Péter.  „A szívleállás következtében leállhat a vérkeringés, és megszűnhet a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodáshoz vezethet, amelynek jele az eszméletvesztés, amely légzési elégtelenséget okoz. Ez az állapot nem tarthat tovább 4-5 percnél, mert az már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet.” – teszi hozzá Mészáros Zalán.

Ha valakinek a családjában, közvetlen környezetében van szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő beteg, akkor kiemelten fontos, hogy tanulja meg ezt az újraélesztési technikát. De mivel bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen mellette történik valami, így igazából mindenki számára ajánlott ennek a pofonegyszerű módszernek az elsajátítása.
 
Bővebb információ: www.tevagyahos.huSajtóanyag: Arteregó PR


Fizetett hirdetés

Még több Blog Városom.hu-n

Fókuszban a damaszkuszi rózsás natúrkozmetikumok

A rózsa és a testápolás kapcsolata a legtöbbünk fejében az illatosítás valamilyen formáját jele...

A környezetbarát az új trend: megújult a Sante natúrkozmetikai termékcsalád!

Néhány különleges termékinnovációval és lendületes, új arculattal rukkolt elő a Sante natúrkozm...

Természetes szupererő? - Ime 5 kihagyhatatlan superfood!

Nyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melye...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 30

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 30

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Városom.hu

    

Partnereink
Facebook