Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Te hős vagy már?

Te hős vagy már? információk

Te hős vagy már?

Közeledik a céljához a TEVAgy a Hős! program! Becslések szerint már több, mint 2 millióan tudják, mi a teendő, ha valaki összeesik mellettük hirtelen szívhalál következtében. A hétköznapi hősök képzése tovább folytatódik, hogy Magyarországon egyre többen megtanulhassanak újraéleszteni. 
 

Mészáros Zalán és Klupács Péter. Ezt a két nevet már több mint 2 millióan ismerik országszerte, hiszen az utóbbi fél évben azért dolgoztak, hogy Magyarországon egyre több ember megtanuljon újraéleszteni. Programjuk célja, hogy ha valaki hirtelen összeesik mellettünk, akkor az ne azonnali pánikreakciót váltson ki belőlünk, hanem egy automatikus cselekvéssort indítson be, mely életben tartja a beteget addig, amíg a szakszerű mentős segítség kiérkezik. A TEVAgy a Hős! program tavasszal indult el és azóta számtalan rendezvény részévé vált. Mészáros Zalán és Klupács Péter folyamatosan járják az országot és kisebb-nagyobb csapatoknak tartanak oktatást. Elmennek bárhova, ahova hívják őket, fáradtságot nem ismerve. Oktattak már iskolákban, edzőtermekben, de a debreceni Campus fesztiválon is ezrek előtt tartottak bemutatót. A cél nemes és egyértelmű: ne haljon meg senki azért, mert nincs mellette olyan ember, aki tudja, mit kell tenni a hirtelen szívhalál bekövetkezte utáni első kritikus 4 percben.

„Az elmúlt fél évben számtalan meghívást kaptunk, ami nagy örömmel és reménységgel töltött el bennünket. Látjuk, hogy ez a kezdeményezés nem csak nekünk, de egyre több embernek lesz szívügye, és ez nem véletlen, hiszen egyre jobban odafigyelünk egymásra, és ha valaki bajba jut a környezetünkben, már nem sétálunk el közönyösen mellette. A mi módszerünk egyszerű és könnyen megtanulható, nem kell hozzá más csak egy labda és egy 100 BPM ritmusú zene, amivel gyakorolni lehet az újraélesztést. Bárhol, bármikor, bárkivel. „ – mondta Klupács Péter mentő-technikus. „Az utóbbi időszak rádöbbentett minket arra, hogy ez a fajta oktatási hiányosság sok emberben ott motoszkál, csak nem tesznek ellene, mert nem tudják, hol-merre keressék a megoldást. Rengeteg interjút adtunk az utóbbi időben, országos és helyi sajtóban egyaránt, és öröm volt látni, hogy mennyire nyitottak erre a média képviselői is. Lassan mindenki felismeri, hogy sokat tehetünk egymásért – és ezt most nem csak az életmentésre értem - , ha egy kicsit odafigyelünk a másikra. És ez nagyszerű kezdet” – tette hozzá Mészáros Zalán volt mentőtiszt.
 

A program igen sokrétű, nem csak oktatásból áll, de pályázatokat is magában foglal. A Szuperhős Rajz és Meseíró gyermekpályázatra közel 100 alkotás érkezett, melynek sikerén felbuzdulva újabb felhívást tesznek közzé a szervezők „Így lettem hős” címmel. Olyan pályázók történeteit várják, akik már sikeresen újraélesztettek, vagy tudták, hogy vészhelyzetben mi a teendőjük. Természetesen jelölni is lehet valakit a díjra, nem csak saját történeteket várnak. A pályázattól többek között azt remélik, hogy számtalan pozitív példát tudnak majd az emberek elé állítani. Nevezni szeptember 30-ig lehet a tevagyahos.info@gmail.com címen.

Mint az már ismeretes, Magyarországon évente 20-25 000 embert, egy kisvárosnak megfelelő lakosságot veszítünk el hirtelen szívhalál következtében, mely a vezető halálozási ok. Ez azt jelenti, hogy naponta 70 ember, azaz óránként 2-3 ember hal meg, mert az emberek zöme hazánkban nem tudja, hogyan kell újraéleszteni a rászorultat. Míg Németországban 1000 emberből 973 tud újraéleszteni, addig 1000 magyar közül összesen 17 ember tudja, hogy mitévő legyen ilyen vészhelyzetben. A TEVA Gyógyszergyár Zrt által támogatott TEVAgy a Hős! program kitalálói, Klupács Péter és Mészáros Zalán sok éves szakmai tapasztalatukra alapozva dolgozták ki az újraélesztés sajátos módszerét, melynek lényege, hogy a közhiedelemmel ellentétben a segítségnyújtónak az elsődleges feladata nem az, hogy a mentőket értesítse. A beteg túlélési esélyeit drasztikusan növeli az azonnali szívmasszázs megkezdése, melynek helyes alkalmazásával a legfontosabb érhető el: időt nyerhetünk.
 
Oktató videó:Bővebb információ: www.tevagyahos.huSajtóanyag: Arteregó PR


Fizetett hirdetés

Még több Blog Városom.hu-n

Fókuszban a damaszkuszi rózsás natúrkozmetikumok

A rózsa és a testápolás kapcsolata a legtöbbünk fejében az illatosítás valamilyen formáját jele...

A környezetbarát az új trend: megújult a Sante natúrkozmetikai termékcsalád!

Néhány különleges termékinnovációval és lendületes, új arculattal rukkolt elő a Sante natúrkozm...

Természetes szupererő? - Ime 5 kihagyhatatlan superfood!

Nyers kakaó, chrolella, maca por, goji bogyó és chia mag. Néhány azon szuperételek közül, melye...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 05

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jún 05

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Jún 05

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Városom.hu

    

Partnereink
Facebook