Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Blog / Turisztika / Dél-Dunántúlon vár 7 vár!

Dél-Dunántúlon vár 7 vár!

Dél-Dunántúlon vár 7 vár! képek

  • Pécsváradi vár - fotó: Horváth Gábor - Dél-Dunántúlon vár 7 vár!
  • Siklósi vár - Dél-Dunántúlon vár 7 vár!
  • Simontornya vár - fotó: Horváth Gábor - Dél-Dunántúlon vár 7 vár!
  • Szigetvári vár - fotó: Kalmár Lajos - Dél-Dunántúlon vár 7 vár!

Dél-Dunántúlon vár 7 vár! információk

A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatunk, ráadásul ahány vár, annyiféle. Induljunk el pénteken a korai középkorba és jussunk el vasárnapra a 18. századba.
 
Járt már a kedves olvasó vártúrán? A 7 történelmi vár - Pécsvárad, Dunaföldvár, Ozora, Simontornya, Siklós, Szigetvár, Márévár – végiglátogatása olyan, akár egy történelmi panoptikum. A Dél-Dunántúl váraiba látogatók nyomon követhetik a magyar történelem kiemelkedő korszakait az államalapítástól a reneszánsz kultúrán  és a török hódoltság emlékein át egészen a 18. századig.
Érdemes ezeket a várakat egy-egy rendezvény alkalmával is felkeresni, amilyen például a nyár közepén megrendezésre kerülő, egész nyáron át tartó Földvári Nyári Esték.
 
Pécsváradi vár
 
Utazásunk első állomása a magyar állam születéséhez kapcsolódik. Pécsvárad a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekszik, hazánk egyik legősibb, gazdag történelmi múltú települése.
A Pécsváradi várat, mint bencés monostort, Szent István király alapította. Első apátja, Asztrik hozta el a koronát a keresztény vallást meghonosító államalapítónknak Rómából. A vár legértékesebb része a 11. századi várkápolna, melynek felszentelt altemplomában látható az ország legrégebbi freskója.
 A várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, és az előre bejelentkezőknek a vár úrnője elemózsiás csomagot készít, és az útravaló mellé térképet ad, mellyel másfél órás gyalogtúrával elérhető a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő. Kilátójából fenséges a panoráma. A várszállóban és étteremben meleg fogadtatásban van részük mindazoknak, akik nem a luxust keresik, hanem a hely szellemének élményét tudják értékelni.
A Szent István Napok a várszínház időszaka: folklór műsorok, népszerű koncertek, kortárs színdarabok és balett estek szerepelnek a gazdag programkínálatban.
További információ>>>
 
Ozorai Pipo Várkastély
 
Tolna dombjai közt búvik meg a páratlanul szép Ozora. 1416-ban épült vára jellegzetes belső udvarával, erkélyeivel leginkább egy korabeli itáliai városi palotára emlékeztet.
Zsigmond király nagyhírű törökverő lovagja Philippo Scolari, első látásra beleszeretett Ozorai Borbálába. Itáliai építészekkel, kőfaragó mesterekkel építtetett neki a tolnai dombok közé a kor divatja szerinti, reneszánsz várkastélyt, ahol boldogan éltek, míg meg nem haltak.
Scolarit a népnyelv Ozorai Pipónak nevezte el. Pipo várkastélyának felszentelt kápolnájában máig őrzik Szent György csontereklyéit. Megtekinthető Ozorai Borbála budoárja, egy Zsigmond-korabeli fegyverkiállítás, a korabeli működő konyha, egy panoptikum korabeli nemesi viseletekkel és praktikus mindennapi használati tárgyakkal. Az emeleten a legnagyobb magyar világutazók relikviáiból összeállított értékes gyűjtemény látható. A pár éve szépen restaurált várban néhány vendégszobát is kialakítottak. Kimondottan romantikus élmény egy várban, kettesben éjszakázni!
További információ>>>
 
Simontornyai vár
 
1277-ben járunk, Kun László uralkodása idején, amikor Salamon fia Simon alországbíró elhatározta, hogy tornyot építtet ezen a helyen. Az ő nevéből származik a település neve: Simontornya. Idővel a vártorony Lackfi István erdélyi vajda, királyi lovász- és tárnokmester tulajdonába került, aki a kibővített simontornyai várat a Nagy Lajos-kori Magyarország egyik legjelentősebb birtokközpontjává tette. Egy évszázaddal később a vár Mátyás királyra szállt,aki pedig Beatrixnek ajándékozta. A reneszánsz korban teljesedett ki a várkastély, amit a 150 éves török megszállás, a hadi célra, erődítményként használat átalakított, és részben le is rombolt. A helyreállított vár ma történelmi sétával, a Tolna megyei nemesi családokat bemutató, korabeli olajfestményekből álló kiállításával nyújt egyedülálló élményt az országban. Nyári Színháza hazai és nemzetközi sztárokat vonultat fel minden évben.
További információ>>>
 
Dunaföldvári vár
 
A Dunaföldvári vár magasan a Duna fölé emelkedő reneszánsz tornyát Csonkatoronynak, Öregtoronynak és Töröktoronynak is nevezték. Az őrtorony sajnos hamar török kézre került, s csak 1703-ban foglalta vissza Vak Bottyán. A szabadságharc leverését követően az egykor stratégiai célzattal emelt Dunaföldvári vár uradalmi börtönné vált. Számos legenda él a várhoz kapcsolódóan, mint például a török ellen fondorlatosan küzdő Kiskelemen Béni és a beszélő kút története, melyeket a várlátogatás során megismerhetünk. 
A vármúzeum török emlékekkel, a várbörtön az egykori betyárok falrajzaival igazi kuriózum. A várudvaron található étterem panorámás teraszán elköltött ebéd maradandó élmény. A vár bejárata mellett működő hagyományőrző fazekasműhely kapuja mindig nyitva áll az érdeklődők előtt.
További információ>>>
 
Siklósi vár
A festői szépségű Siklós Magyarország legdélebbi városa. A siklósi vár a maga korában az egyik legkorszerűbb hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény volt. A törökök érintetlenül hagyták és használták másfél évszázadon át. A 18. században a Batthyányiak alakították ki mai formáját, a barokk várkastélyt. E vár meghatározó hőse egy erős és karizmatikus magyar asszony volt, Kanizsai Dorottya - neveldéjének híre átívelt országhatárokat és évszázadokat.
A 2011-ben felújított Siklósi vár legértékesebb műemlékei a gótikus kőfülke és felszentelt templom. A várban számos izgalmas látványosság marasztal: a Tenkes kapitánya panoptikum, a középkori kínzóeszközök kiállítás, a hadtörténeti kiállítás. Remek nyáresti program a várszínház, ahol a legnépszerűbb hazai előadók, sztárok lépnek fel. A Tenkes Kapitány c. rockoperát lovas színészek közreműködésével adják elő minden évben.
További információ>>>
 
Szigetvári vár
A leghősiesebb város – ezt a címet viseli Szigetvár. E vár hőse, Zrínyi Miklós. Maroknyi 2300 fős végvári csapatával 34 napig állta Szulejmán szultán 65 ezres török seregének ostromát. Majd megadás helyett a várat maga mögött felgyújtva rohant ki, szembe az ellenséggel. Az eredetileg egyszerű toronyvár az évszázadok során alakult erődítményrendszerré. Török Bálinthoz kapcsolódnak pazar védművei és rafinált vízszabályozó rendszere. 1566-ban a törökök rommá lőtték, Zrínyi felgyújtotta. Később, ugyancsak a törökök újraépítették, máig látható dzsámit és minaretet is emelve.
A vár sok rombolás és átépítés után is megőrizte 16. századi földvár szerkezetét, jellegét. Az időutazáshoz itt beöltözhetünk korabeli várvédő vitézeknek, teljes fegyverzettel, és körbejárhatjuk a teljes várfalat a gyilokjárón. A helyi hagyományőrök tiszteletünkre (közreműködésünkkel) korabeli ágyút, és tüzes botot (puskát) is el szoktak sütni. Igazán nagy durranás ez a vár!
Feltétlenül érdemes ellátogatni a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Zrínyi Napokra, ami nem csak történelmi és művészeti, de bor és gasztronómiai élmény is. Közvetlenül a vár mellett áll a város melegvizes fürdője, megújult, organikus stílusú épületével, megőrzött emberi léptékével várja a tömegturizmust kerülő látogatókat.
További információ>>>
 
Máré vár
A legenda szerint a magyaregregyi Máré várának egykori ura, Móré Fülöp háborúba ment. Távolléte alatt fiatal és szépséges felesége összeszűrte a levet a szomszédos vár urával, Miklós gróffal, s e titkos kapcsolatukból leányuk született. A holtnak hitt férj váratlanul hazatért, s nejét tüstént a vár tömlöcébe csukatta, és megátkozta törvénytelenül született lányát. Az átkot csak az törheti meg, aki Máré vára közelében, Pünkösd hajnalán egymás után megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát.
Máré vára Magyarország egyik legkülönlegesebb, a 60-as években feltárt és helyreállított kis vára. Egy hegytetőn áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Mecsek környező hegyvonulatára. Nagyon szép hétvégi kirándulóhely.
További információ>>>Mindezen várakről még bővebb információ: www.varak-kastelyok.hu


Fizetett hirdetés

Még több Blog Városom.hu-n

Uzazz kutyával!

Csodálatos dolog megtapasztalni, milyen hűséggel és szeretettel képes ragaszkodni egy kutya a g...

Park-klub hotelek, szállodák, szállások, éttermek, borospincék, sport - Eger
Park-klub – az Élmény minden téren

Eger és környéke egészen a Mátra csúcsáig, az utazók számára rengeteg csodát és izgalmat rejteg...

Hunép College Hostels Debrecen
Debreceni pihenés a College Hostelekben

A rövidebb, hosszabb látogatások idejét vagy konkrétan a diákéveket teszi felhőtlenné és gondta...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Címkék

Turisztika,

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 13

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 13

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Városom.hu

    

Partnereink
Facebook